Petar Rašeta na RTV Vojvodine

Petar Rašeta je gostovao na RTV Vojvodina, tema razgovora bili su problemi kandidata i auto škola u Srbiji zbog uvođenja novog Zakona o bezbednosti saobraćaja i nekoliko izmena pratećih pravilnika.

Snimak emisije možete pogledati ovde:

Kako ovo utiče na obuku kandidata u našem Apatinu.

USPON na poligonu

Još uvek nemamo obavezan uspon na poligonu, taj uspon moramo da izgradimo do oktobra ove godine. Gradnju je obećala Opština Apatin, ali trenutno nemaju finansija da bi to završili. Auto škola STC će u saradnji sa drugim školama iz Apatina pokušati da izgradi na vreme taj deo poligona. Ukoliko ne uspemo obuka kandidata će biti prekinuta dok se to na završi.
Naravno nakon izgradnje uspona, menjaju se ispitne putanje u celosti, i ponovo čekamo da se izvrši utvrđivanje uslova i nova dozvola za rad.

OBUKA vozača za SVE kategorije?

U opštini Apatin postoje trenutno samo 2 auto škole, u obe škole rade se samo sledeće kategorije: AM, A1, A2, A, B i F. U auto školi STC rade se kategorije AM, A1, B i F.

Evidentno je da dosta kategorija nedostaje, pre svega C i D kategorija, za ove kategorije kandidati moraju da putuju u Sombor, Suboticu ili Kulu kako bi obavili obuku, što drastično povećava troškove obuke.

CENA obuke

Cene je odredila Vlada uredbom, tako da moraju da to ne može da se menja. Najviše što mi možemo da uradimo i već smo uradili, omogućili smo isplatu obuke na rate, ili čekovima, ili preko EFG banke na 12 rata bez kamate.

TEORIJSKI ISPIT – polaganje

Zbo pooštrenih uslova, po kojima je sada potrebno preko 90% pozitivnih poena na testu, veoma je mala prolaznost kandidata, u celoj Srbiji je nešto manje od 20%. Ni Apatin ne odstupa od ove veoma loše statistike. Svi kandidati ovo moraju da shvate ozbiljno i da dolaze redovno u terminima besplatnih konsultacija kako bi se što bolje pripremili za ispit.