Paralelno parkiranje

Parkiranje vozila je kandidatima B kategorije i vozačima početnicima veliki problem. Ali to ne mora da bude tako, uz pravilno gledanje retrovizora i znanje tehnike sve može da se uradi bez problema.

Ovaj put objasnićemo paralelno parkiranje, ili tačnije „parkiranje vozila podužno, vožnjom unazad“. Ovo parkiranje se radi iz nekoliko koraka, i u svakom koraku morate znati „cilj“ odnosno mesto na koje želite da postavite vozilo.

1. prvi korak je da izaberete parking mesto i malo prođete pored njega

2. zatim gledajući kroz zadnje desno staklo i na desni retrovizor blago skrenete prema parking mestu

3. nakon toga je bitno da pogledom u levi retrovizor vodite zadnji levi točak prema zadnjem levom ćošku parking mesta

4. kada zadnji levi točak uđe u prostor parking mesta, okrenete volan do kraja u levu stranu i pažljivo postavite vozilo paralelno sa bankinom

Ako želite da ovo obavite kako treba obratite pažnju da ovu operaciju radite dovoljno sporo kako bi u svakom trenutku mogli da vidite šta se dešava oko Vas. Znači da uvek imate vremena da pogledate u sva ogledala kao i ispred, iza  i oko sebe kako nebi oštetili svoje ili tuđe vozilo, ili nekoga povredili.

Ispod vam postavljam nekoliko primera parkiranja kako bi lakše shvatili kako se to radi.

Na žalost u Apatinu nema mnogo parking mesta na kojima ovo možete da vežbate. Ali odlaskom u centar susednog Sombora možete skoro u svakoj ulici da vežbate paralelno parkiranje.