Otkazan ispit - Apatin, Sombor ili Srbija problem?

Otkazan ispit - Apatin, Sombor ili Srbija problem?

Image result Danas (05.09.2016.) je MUP javio da je praktični ispit koji je trebao da bude održan 09.09.2016. otkazan iz razloga što nemaju dovoljno ispitivača da bi ispitali sve kandidate u opštini Sombor, pa ni dovoljno ispitivača za ispitivanje kandidata koji polažu vozački ispit u Apatinu.

Priča oko ovog problema počinje mnogo ranije, još počekom 2016-te godine kada MUP odlučuje da počne da koristi softver (ISO) koji od samog starta nije radio, pa je morao da smanji broj kandidata koje može da ispita na praktičnom ispitu. U nekim gradovima taj broj je smanjen na 4 u nekim na 5, do tada se ispitivalo od 7 do 8 kandidata dnevno. Konkretno u Apatinu moglo je dnevno da polaže 5 kandidata, a nakon insistiranja auto škola povećan je na 6 kandidata dnevno.

Međutim tu agoniji nije kraj, često su ispiti otkazivani, ili celi ili samo pola zbog istog tog lošeg softvera (ISO). I na kraju je sve to još više zakomplikovano kada su ljudi iz MUP u Somboru odlučili da jednog od dvojice ispitivača prebace na drugo radno mesto, u drugi grad. Od tada počinju veliki problemi za Sombor, Odžake, Kulu , Crvenku…. pa i naš mali grad Apatin. Jer ako dva ispitivača nisu bila u mogućnosti da sve postignu, zamislite kako je nemoguće da jedan ispitivač sve to postigne.

MUP ima obavezu po zakonu da omogući najmanje po 2 teorijska i po 2 praktična ispita mesečno za svaku auto školu, ali to NISU u mogućnosti da urade.
MUP ima još jednog ispitivača na raspolaganju, ali kako oni kažu ne mogu da ga zaposle da radi na poslovima ispitivača (jer trenutno radi kao saobraćajni policajac pa mora da pazi na red na koncertima i raznim dešavanjima), ili jednostavno NEMA DOBRE VOLJE da to urade.

Privredna komora auto škola Srbije je u pokušajima da reši ovaj problem učestvovala u izradi novih pravilnika, izmeni Zakona o bezbednosti saobraćaja, ali… niko u MUP-u nije našao vremena da potpiše i objavi nove pravilnike a o izmeni Zakona ne vredi ni pisati, znamo svi da je to trebalo biti urađeno još pre više od godinu dana i to hitno kako je tada govorila ministarka saobraćaja.

Iz svih ovih razloga moram lično da sve izvinim kandidatima u ime (jer oni nemaju vremena za izvinjavanje) MUP-a, Ministarstva saobraćaja, PU Sombor, Vlade Srbije, premijera Aleksandra Vučića i našeg predsednika Tome zato što i pored prevelikog truda koji su uložili u rešavanje problema svih kandidata u auto školama nisu uspeli da nađu rešenje, posebno se izvinjavam kandidatima iz Apatina jer njihov put do vozačke dozvole traje mnogo duže od planiranog.

Direktor auto škole STC,
Mladen Rašeta